Skip to main content

Italia 2022

Sykkel fra Terracina til Roma

Deltakere Italia

 • Espen Tørstad
 • Terje Skagseth
 • Kjell Fordal
 • Otto Schnell Husby
 • Tomm Bøyesen
  • Julius Maske
  • Pål Erik Hansen
  • Terje Hammer
  • Roar Nålsund
  • Terje Wiik

  30.8 TRD - FIUMICINO - TERRACINA

  10 trøtte menn med kun håndbagasje møttes kl 04:40 på Værnes for befordring til Roma (FCO) via Schipool (AMS).

  På vei

  Vi ble plukket opp på flyplassen av Olivenreiser med minibuss for transport til Terracina (ca 11 mil). Lunsj underveis på Ristorante Egido (egidoristorante.it) med en overdådig buffet. Hotellet Torre Del Sole var et perfekt 70-talls Syden hotell med strøken strand. Etter et forfriskende sjøbad (rundt 30 grader i vannet) og lette forfriskninger gikk turen til Terracinas antikke bydel som i sin tid ble noe overraskende oppdaget og avdekket på grunn av de alliertes bombing av byen i 1943. Ruinene av en hel romersk by med tempel, amfiteater og veier kom plutselig til syne.

  På vei

  Roar forklarte hvorfor romernes veisystem (bl.a.Via Appia Antica) må regnes som verdens 8. underverk (pukk seff). Senere fikk vi også vite at pukken i veien var lagt i «Strada» eller lag som har gitt grunnlag for ordenene autostrada, strasse og street. Terje S hadde selvsagt et søskenbarn som på bodde i sentrum (Grete Naalsund og Roe Strømmen - han het faktisk det; ingen ting med Return On Equity å gjøre) som spanderte drikke på oss. Takk og takk. Enkel middag på hotellet.

  Roar forklarer

  31.8 TERRACINA – SERMONETA 64 KM

  10 sykler var klargjort om morgenen. Guiden Valerio syklet med oss og viste vei, mens Fransesco kjørte følgebil både etter og foran oss og sørget for vann med mer - et strålende opplegg. Terrenget var utmerket flatt, og det var som å sykle gjennom en kjempestor hage med vin, olje, frukt og grønnsaker langs veien. Under Mussolini i mellomkrigstiden ble sletta gravd opp og drenert, og forvandlet fra malariabefengt sumpområde til bugnende hager.

  Sykler i box

  Vi hadde et stopp for besøk på olivenoljepresseri med smaksprøver hos Azienda Agricola Lucia Iannotta (olioiannotta.it). Lunsj ved et helbredende svovelhull det kunne bades i, og nydelig lunsj under baldakinen med grillede grønnsaker, ost og skinke (Oasi San Valentino Gricilli). Litt forfriskninger ble det tid til etter hva jeg kunne huske. Stort sett flatt, men de siste 5 km måtte vi 250 høydemeter opp. Espen vant klassen for elsykkel og Terje Wiik vant klassen for muskeldrevne sykler (helt om natten, helt om dagen). Samlet 64 km sykling.

  Det bades...

  Målet denne dagen var en ypperlig olivenolje og vin resort – Agriresort Al Meridiana (resortlameridiana.it) med et usedvanlig vakkert svømmebasseng mellom oliventrær. Bad og forfriskninger før vi fikk innta turens beste pasta, Spagetti con pepe. Pasta, smør, pepper og ost. Deretter en mør kalv som gled greit ned.

  Her opplevde vi turens eneste uhell - gin og tonics hvor barkeeperen hadde glemt å ha i gin. Avbøtende tiltak ble gjennomført og GT’en ble bra den. Natten i koselige små rom med blondepynt med mer. Så koselig at bildene viser at noen måtte ha et kveldsmøte i sengen.

  1.9 SERMONETA – LANUVIO 48 KM

  Startet med bursdagssang for Terje Wiik. 65 år, og i følge FHI nå i gruppen «yngre-eldre». Deretter raskt nedover denne andre sykkeldagen, noe mer kupert, men vel så vakkert i kanten av fjellene. Vi passerte steingamle kirker og klostre før vi igjen ble ledet inn til et skyggefylt Agrituristica Castro Ginetti for lunsj og enda flere italienske delikatesser.

  Antatt spreke karer

  2.9 LANUVIO – ROMA

  Veisperringer mm. gjorde starten litt uryddig med en del sykling på sterkt trafikkert vei. Vi fikk også litt innblikk i at italienerne er noen plastgriser - plastflasker og annen skrot i alle veikanter. Etter hvert kom vi inn på legendariske Via Appia Antica og syklet på den i 15 kilometer.

  Brostein og 2300 år gammelt veidekke gjorde syklingen litt humpete, men det ble kompensert med en særdeles vakker og interessant vei. Roar smelte til med guiding også her, på engelsk denne gangen, slik at også Valerio skulle få det med seg. Ved enden av veien ble det mer lunsjpasta hos Giardini Giulia e fratelli før vi syklet inn til mål, og bil siste stykket inn til det nyoppussete hotellet (San Giovanni) rett ved Caracallas terme.

  Spasertur til og fra byen for en første kikk og middag like i nærheten av Trevi fontenen hos Nana Cucina di Costiera. Drøyt 3 mil på sykkel og 7 km km til fots (kveldstur).

  Forgrunnsfigur: Terje S

  3.9 ROMA

  Arrangementskomiteen hadde gjort en strålende innsats med å finne en norsktalende guide. Kirsten Jakobsen (statsautorisert guide for Roma (Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.) fra Molde har bodd i byen siden 1970 og vært guide i 26 år.

  Et funn. Vi gikk med henne fra hotellet til Colosseum, via Piazza Venezia, Marcus Aurelius søyla, til Trevi fontenen, videre til Pantheon og endte på Piazza Navona. Sjarmerende, innsiktsfullt og relevant.

  Guide Kirsten Jakobsen

  Deretter tok vi lunsj på Osteria de Memmo (osteriadememmo.it) – kanskje turens aller beste restaurant (anbefales). Lunsjen ble lang, god og fuktig, så fuktig at noen av oss måtte gå til Peterskirken for å be om tilgivelse. Middag litt i utkanten av byen på en glitrende restaurant (Trattoria Pennestri, trattoriapennestri.it).

  Søndag regnet det og vi reiste hjem til de pårørende og alle var enige om at det hadde vært en fin tur.

  oppholdssteder om nettene

  TIL TOPPEN