Skip to main content

Vesterålen 2023

Fine turer på Langøya og Hinnøy

Vandreturer i Vesterålen

På Lut Rygg sin 33. tur kom vi endelig tilbake til Nord-Norge etter at vi tidligere har besøkt Børgefjell, Søndre Helgeland og Lofoten. Turen gikk til Vesterålen - øyriket nord for Lofoten, et eldorado for opplevelsessyke fotturister. Vår del av Vesterålen består av kommunene Øksnes, Lødingen, Bø, Sortland og Hadsel. Stort sett på Langøya (Norges tredje største øy) og litt på Hinnøya (den absolutt største). Dette er et område som er kommet litt i skyggen av Lofoten, men her er det like fint og langt færre folk. Turopplegget er inspirert av Lars Monsen og ikke minst Vesterålen Turlag.

Deltakere Vesterålen

 • Espen Tørstad
 • Terje Skagseth
 • Kjell Fordal
 • Otto Schnell Husby
 • Tomm Bøyesen
 • Knut Vestbø
  • Julius Maske
  • Pål Erik Hansen
  • Terje Hammer
  • Roar Nålsund
  • Terje Wiik
  • Alf Kvassheim
  På vei

  23. august - Avreise

  I år mønstret vi hele 12 mann, som alle møtte frem i god tid før Widerøes flyveselskap skulle fly oss direkte til Evenes flyplass. Der var det tre biler vi kunne pakke våre smekre kropper og lette bagasje i før vi kjørte til Nyksund. Et enkelt lunchstopp i Lødingen var innlagt. Vi greide å passere Myre uten å måtte endre navn (www.myrenavngenerator.no). Spektakulær natur hele veien.

  I Nyksund fulgte vi alle anbefalinger og sjekket inn på Nyksund Ekspedisjonen - et makalaust trivelig sted med flott mat og sjarmerende rom. Nyksund er fiskeværet som har gjenoppstått etter døden ved hjelp av tyske studenter. Ekspedisjonen ble drevet av tyske Ringo und Frau Monja. Må bare oppleves. Her gikk det i kval, tørrfisk og multer. Sehr Gut und Gute Nacht.

  God stemning i Nyksund

  24. august - Dronningruta Nyksund til Stø

  Det er jo mange passasjer etter hvert som er oppkalt etter dronning Sonja. Men «This is the real thing». Guttene klatret rett opp fra Nyksund og kom til eggen det dronningruta og strandruta skiller lag. Dronningruta stater med en lett luftig passasje, dog godt sikret med kjetting til å holde seg i. Skylaget lå denne dagen på ca 450 meter så vi både gikk i tåke og kunne nyte utsikten. Dette er en fantastisk rute hvor vi følger en egg med utsikt i alle retninger. Utsikt og til både Skogsøya, Andøya, Hinnøya og Senja. Langs stien ser man også ned til verdens vakreste strand.

  Vel fremme i Stø ble det en liten bit av matpakken før noen tok bilen, som sjåførene så omtenksomt hadde deponert i Stø i morgentimene, tilbake til Ekspedisjonen. De aller sprekeste fulgte stranda tilbake. Turen over dronningruta var ca. 9 km med mye opp og ned, mens tilbaketurer var ca. 6 km «mostly flat» unntatt en motbakke på 200 høydemeter på slutten.

  Vel tilbake ble prestasjonene feiret med ny flott middag, kamskjell og lam denne gangen. De fleste gikk pent å la seg for å sove i rette tid, mette av mat og opplevelser. Det er jo utrolig hvor hyggelig det er å dele en litt trang dobbeltseng med sine beste kamerater.

  Dronningruta

  Nyksund til Stø

  25. august - Vetten og Lynghaugtinden

  Herren holder hånden med sine, derfor våknet vi til strålende vær som skulle vare resten av turen. I dag skulle vi kjøre til Bø for å bestige fjelltoppen Veten. Vakkert blir her et understatement som de sier. Veten er en topp på 467 meter med ei trimhytte på toppen. Utsikt over havet med Gaukværøya med sin karakteristiske form rett utenfor Vinje i Bø. Videre hele Lofoten, Hadseløya med Stokmarknes, og innover mot Møysalen. Noen av oss gikk videre til Lynghaugtinden på 503 meter. Her er utsikten nordover motet Straume i Bø og tilbake mot Øksnes. En riktig så spiss en pigg. Her oppe traff vi ei gruppe med østerrikere som ba om å få filme oss med drone. I det hele tatt mange utlendinger her, tyskere svensker, dansker, belgiere og altså østerrikere. De vet å plukke ut godbitene. Vel nede ble det et lite besøk på Coopen for å handle øl før vi tok en runde på friluftsgalleriet hvor Killi Olsen sin Havmannen var hovedattraksjonen. Dette er en del av Skulpturlandskap Nordland med en skulptur i hver kommune.

  Kvelden og natta ble tilbrakt på Ringstad Resort, et svært så flott anlagt helt nytt turistsenter med høy standard og vakker natur. Sol og blikkstilla gjorde det ikke slemmere.

  Lynghaugtinden

  26. august - Ringstad - Kvitnes med Hennesheia

  Ny solmorgen før vi kjørte gjennom fortsatt vakker natur til Hennes på Hinnøya. Dagens tur var opp Hennesheia som er en slak oppstigning noen hundre meter før et virkelig panorama utfolder seg. Andøya i nord, Møysalen i øst, Raftsundet i sør og gårsdagens tur på Veten i vest. De sprekeste tok seg opp til Middagstinden på 657 meter og fikk utsikt ned Dalkråa som er en imponerende fjellbotn. Spektakulært dette Vesterålen.

  Vel nede var resten av dagen viet Kvitnes Gård, Nord-Norges Michelin pretendent. Dette er en stor opplevelse som startet med omvisning og hilsing på dyra som skal spises, kanskje ikke i kveld, men. Her går det i ullgris, kalver og lam. Samt en omfattende dyrking av egne urter og grønnsaker. Etter at Julius rett så raust spanderte champagne på guttene var det å bryte seg på en stor og spennende meny. Vanskelig å gjengi, men det gikk i råreker, kvalspole, vilt, kveite, uer, ullgris og mye mer. Kveita ble røkt ute på tunet, og til desserten var det blant annet blodpannekake. Står ikke tilbake for noe av det søringan kan stelle i stand. Natta kom som en venn.

  Store formann på tur

  27. august - Hjemreise

  Frokost på Kvitnes er også en opplevelse i seg selv. Etter hvert ble guttene fordelt på bilene og kjørt til Evenes for hjemsending til de pårørende. Og som vi bruker å si, det hadde vært en fin tur og vi gleder oss til tur til Biscaya om et år.

  Tre supre innkvarteringer

  TIL TOPPEN